2012. jan 21.

Miért akarják tönkretenni a felsőoktatást?

írta: Dothy
Miért akarják tönkretenni a felsőoktatást?

Nem fér a fejembe, hogy juthat egy ország olyan helyzetbe, hogy ilyen drasztikus változtatások történnek a felsőoktatásban? Jelen kormányunk ezek szerint az ostobaságot támogatja? 

Márpedig a kép a következő.

Az álláshelyek legnagyobb része diplomásokat keres. Azt mondják, belőlük Magyarországon túlképzés van. Ezért csökkentik a számukat, legalábbis az államilag finanszírozott keretet.

Milyen a jó munkaerő ma Magyarországon? 

Minimum egy diplomája legyen, minimum egy, de jó ha két idegennyelvet is beszél, és persze az elvárt 4-5 év munkatapasztalat. Hmm....

A diák persze bajban van, mert ahhoz, hogy jól fizető állása legyen, ezeket a követelményeket teljesíteni kell.

Gyakori, hogy 30-40-50 évesen ülnek az emberek az egyetemek padjai közé, mert tetszik, nem tetszik, lépést kell tartani a fejlődéssel. Ha nem szerez diplomát, akár még az állásától is megszabadulhat. És melyik állások fizetnek ma a legjobban Magyarországon? Hát persze, hogy a diplomásoké.

Az elmúlt években sok fejlesztés történt a középfokú szakképzésben, mondván, hogy szakemberekre is szükség van, nem csak diplomásokra. Lehet, hogy én tévedek, de ezeknek a szakképzéseknek nem sok használhatóságát látom jelen munkavállalói piacunkon. Ha van is igény rá, olyan kis létszámban, hogy a végzett hallgatók többsége állás nélkül marad. Arról nem beszélve, egy ilyen végzettséggel alig lehet elérni a minimálbér feletti bérsávot. 

De a szakmunkások sincsenek jobb helyzetben, hisz sem az ipar, sem a mezőgazdaság nem igen fejlődött az elmúlt években. Diszkrimináció ide vagy oda, ezen a területen férfiaknak könnyebb elhelyezkedni, és több lehetőség van, mint a nőknek. Továbbra is minimálbérért, amiből valljuk be, még egy pár együttélése esetén sem olyan könnyű megélni, és elkezdeni az ÉLET-et.

Végül had essék szó a vállalkozói szféráról. A szívügyem ez a terület. Hol kapnak az emberek olyan tudást, amivel igazán képesek egy új vállalkozást elindítani? Hát leginkább az egyetemeken. Persze, sok kényszervállalkozó létezik hazánkban, akik többnyire megfelelő tapasztalatok, tudás nélkül vágnak bele a munka e verziójába, mert élethelyzetük, vagy szakmunkás végzettségük ezt "követeli" tőlük.

És majd 10-20 év kőkemény munkájából megtanulják, hogy annak idején, hogy is kellett volna ezt csinálni?

Aki az emberektől elveszi a szabad tanulás lehetőségét, egy ostoba társadalom létrehozásán dolgozik. Az ostoba társadalom pedig csak a manipulátoroknak kedvez!

Én azt mondom, adjunk tudást az embereknek, hisz az egész életünk egy örökkévaló tanulás. A diploma megszerzése ennek csak egy lépcsője!

 

 

Szólj hozzá